From: <>
Subject: Har du overhovedet råd til at forstå det?

Mandag den 16. januar 2023   (halvandet minuts læsning)

Kære Deleted

Upton Sinclair var politiker i Californien for 90 år siden. Det lykkedes ham ikke at blive valgt til Guvernør, og i en efterfølgende bog om forsøget, da klagede han sin nød i det nu berømte citat:

"De er umuligt at få nogen til at forstå noget, når deres løn afhænger af deres manglede forståelse."

Han peger her på en bias, at vi foretrækker at se verden ud fra vores kendte perspektiver. Dette har ført til nogle højt profilerede konkurser, med Kodak som det måske mest kendte. Til det sidste insisterede ledelsen på, at rigtige billeder skulle tage med film-kamera og fremkaldes på papir, og ikke med dårlige mobiltelefonkameraer. Kodaks kerneforretning var at sælge film og fremkaldegrej, og det var således umulig at indse den kommende afgrund i tide til at sadle om.

I det små kommer "fejlen" til udtryk således:

  • Fortæller du en diætist at du har ondt i ryggen, så spørger de først hvad du spiser, ikke hvor meget sidder ned.
  • En plastikkirurg roser sjældent nogen for et ungdommeligt ydre....
  • ...og en ortopædkirurg med speciale i hofteroperationer ser ikke nytten ved stamcellebehandlinger der kan få kroppen til at hele leddet selv. 
  • En kulminearbejder ser ikke fidusen ved vindmøller, men har mange argumenter for at byens arbejdspladser i minen skal bevares.
  • En mellemleder med 12 ansatte foreslår aldrig selv at firmaet sparer penge ved at nedlægge egen afdeling....
  • ...og det er ikke dine kolleger der arbejder med GDPR der synes at I har indført for mange begrænsninger nu.
  • En bankdirektør der tjener millarder på kortgebyr opfinder ikke lige en app der kan klare transaktionen gratis (og MobilePay blev derfor opfundet af nogle IT-folk der ikke skulle spørge bankdirektøren om lov). 


Det optager mig meget at spotte Kodak-lignende eksempler før de indtræffer. Bagefter kan alle jo se det, men det er forbløffende hvor få der indrømmer problemer inden korthuset vælter, også når man peger på det.

Hele bilbranchen er efter min mening den næste Kodak, og det har jeg talt om det sidste par år, når jeg holder foredrag om forandringer. Elbilsrevolutionen har været undervejs i mere end et årti, og det er netop nu at det hele er ved at blive vendt på hovedet. Og alligevel kan branchen ikke selv se, at de fleste af dem allerede er gået konkurs. Det bliver lige dele interesant og tragisk at følge i de kommende år (og vi taler færre år end du nok tror).

Det behøver ikke være sådan. Hvis man er klar over at der findes en bias, så kan man kompensere for det. Diætister kan erkende, at det nogle gange hjælper med en bedre kontorstol og et hæve-sænkebord. Ledere kan erkende, at de arbejder i en døende branche. Men det er ikke let, og Toyota lobbyer således kraftigt imod kommende krav om flere elbiler, måske fordi de ikke for alvor selv laver sådan nogle (men længe har satset på hybrider).

Min egen karriere handler i højere og højere grad om de fuldstændige vandvittige forandringer 2020'erne byder på (you ain't seen nothing yet), og hvordan det vil påvirke vores arbejdsliv - og liv i det hele taget. I øjeblikket arbejder jeg på at sætte flere detaljer på casen med autobranchen, og jeg håber på det bliver til en YouTube-video og podcast snart.


Hvad med dit eget job? Hvis ikke det hele, hvilke dele af det er så på vej til at blive uddateret eller erstattet med teknologi? Hvis du ikke selv kan se det (måske fordi du ikke har råd til at indse det), hvad så med at spørge andre hvad de ser?


Indtil næste uge: Gør noget ved det. Inden robotterne kommer :-)

Jon


GoLearn solgt! Hør mere på årets arbejdslivskonference

I fire år har jeg samarbejdet med de fantastiske mennesker fra GoLearn, og de har således produceret to online arbejdsglædekurser med mig. Firmaet blev i sidste uge solgt til finske Eduhouse, og der har været skrevet om handlen i Børsen og andre steder.

De særligt fede ved GoLearn er, at de allerede ved grundlæggelsen besluttede at de vil skabe ”verdens bedste arbejdsplads”, som medstifter Tue Lindblad udtrykker det (læs hans udmelding på LinkedIn her). 

Fordi de er så fede at arbejde sammen med, og fordi de har skabt en fantastisk kultur med arbejdsglæde og begejstring, så er GoLearn en af talerne ved min konference 19. april i år.

Vi skal høre om de helt konkrete ting de gør for den gode kultur (arbejd hjemmefra - fra Spanien, anyone?) og sikkert også lidt om det nye samarbejde.

Dagen hedder Arbejdslivet i forandring, og du kan læse om konferencen her.

Ses vi?


Greatest Hits biblioteket

Mit skema til at måle daglige handlinger og vaner er nu opdateret til 2023 og kan downloades til Excel, eller som pdf. Instruktionerne kan du læse i artiklen her. 

Følg Jon på LinkedIn og YouTube-kanalen.

e-Bogen Det Glade Dusin, 32 sider med tips til arbejdsglæden, kan du downloade som .pdf her.

Min mest populære artikel, den om Pareto Princippet - også kaldt 80/20-reglen - er her.

Den meget lange artikel, Forandringsledelse - det komplette overblik

Min liste med anbefalet litteratur er her. 

Min korte TEDx tale "The powerful difference of happy work" kan ses her.